Så blev en idé om mat, kultur och möten till verklighet

Uppdaterad: maj 2

Det var som om tiden stannade och ett harmoniskt lugn spred sig, när vi möttes över den puttrande grytan och ljuvliga doftande ångor letade sig in i mitt hem. Så var min upplevelse första gången då EatUniQ gick från att vara en idé om mat, människor och kultur i centrum, till att bli på riktigt. Här är historien bakom EatUniQ, och hur en idé formades till verkliga matupplevelser och möten med andra kulturer.


”Upplevelsen och smakerna kvinnan bjöd på, påminde om min resa tidigare genom Vietnam och framkallade minnen som gjorde mig varm inombords.”

Vi hade en grym idé jag och Meera. Jag hade några år tidigare firat en möhippa där vi genom en kontakt fick tag på en vietnamesiska i Stockholm, som lagade mat tillsammans med oss. Sucy, från Vietnam berättade om maten och var den kom ifrån och om hennes egen fascinerande bakgrund. Det blev en underbar kväll där vi alla kom väldigt nära varandra och det var med en känsla av Hanois smala ringlande gränder med kryllande enkla matstånd i sinnet. Upplevelsen och smakerna som Sucy bjöd på, påminde om min resa tidigare genom Vietnam och framkallade minnen som gjorde mig varm inombords.


Meera, min mans indiska kusin, hade samtidigt flyttat till Stockholm från New York för kärlekens skull. När hon fick sin bebis och kom hem från BB saknade hon sin mammas hemmalagade indiska mat. Men hon lyckades genom sociala medier få tag på indiska hemmafruar i Stockholm som erbjöd sin matlagning, och framför allt att laga den i Meeras eget kök.


Och på den vägen var det. Vi insåg att det måste finnas så många människor i Stockholm, och i hela Sverige för den delen, som kommer från andra länder och kulturer och som älskar att laga mat. De tilltänkta kunderna skulle matcha vårt eget behov av att i den gråa svenska vintern, få uppleva något gott, nytt och annorlunda.


”Nu ett par år senare har vi knutit till oss underbara hemmakockar, som vågat göra den här resan med oss.”

Men frågorna låg i luften. Vem vågar laga sin mat i en främlings kök? Hur ska de kunna handla och åka över stan för att sedan förbereda allt från grunden, och dessutom få ihop måltid för ett större sällskap, på bara några timmar. Utan att ha vanan från restaurang eller en kockutbildning? Och vem vågar släppa in en främling i sitt eget kök?


Nu ett par år senare har vi knutit till oss underbara hemmakockar, som vågat göra den här resan med oss. Det här är tack vare Walaa från Palestina och Amir från Afghanistan som vågade testa med oss i ett tidigt skede. Och det är vidare tack vare Khai från Singapore, Narendra från Indien, Angelina från Sydafrika, Haddy från Gambia, Marine från Frankrike, Emiliano och hans mamma Ana Maria från Chile, Katarzyna från Polen och Johannes från Somalia. Med ert personliga engagemang uppstår magin i EatUniQs matupplevelser.


// Helena


Meera och jag.

Foto: Ulla Montán

Från Smaka på Stockholm i Kungsträdgården 2019, då vi fick tillfälle att visa upp EatUniQ🥰


0 visningar

EatUniQ AB

info@eatuniq.se       076-628 67 60